آزمایش fbs چیست؟
قند خون یکی از پارامتر های سلامتی هر فرد در طول زندگی است و بسیاری از مشکلات و بیماری ها از کم توجهی به این پارامتر است. اگر که کاهش یا افزایش شدید وزن داشتید یا دهانتان ناگهان خشکی شدید پیدا کرد، احتمال اینکه دچار دیابت یا قند شده باشید زیاد است. یکی از راه هایی که میتوانید به این موضوع پی ببرید، انجام آزمایش fbs است.
آشنایی با آزمایش fbs
آزمایش fbs مخفف Fasting Blood Sugar یکی از آزمایشاتی است که در ارتباط با قند خون از شما گرفته می شود. در این آزمایش میزان گلوکز موجود در خون شما اندازه گیری می شود. سلول ها برای رشد و انجام کارهای روتین خود به این ماده نیاز دارند. در واقع این ماده انرژی لازم برای سلول ها فراهم می کند. اما مشکلی اصلی هنگامی رخ می دهد که گلوکز به سلول ها راه نیافته و وارد خون شود. جمع شدن بیش از حد این ماده در خون، باعث افزایش قند خون می شود. پزشک آزمایش fbs را برای تشخیص این موضوع تجویز می کند.
این مورد زمانی اتفاق میفتد که انسولین وظیفه خود را که رساندن این ماده به سلول هاست به درستی انجام نمی دهد. هرچقدر که سریع تر این مشکل برطرف شود، در حل آن موفق تر خواهید بود.
نحوه انجام آزمایش fbs
این آزمایش توسط نمونه گیری خون از ساعد انجام می شود و نیاز است که حدود 12 ساعت ناشتایی را رعایت کنید. البته میتوان از راه های خانگی نیز این مورد را به وسیله گلوکومتر اندازه گرفت. این آزمایش که از انگشت شما گرفته می شود سته به نوع گلوکومتر متفاوت است.
علائم دیابت یا قند خون بالا
- تشنگی شدید
- تکرر ادرار
- خشک شدن دهان
- درد شدید در شکم
- بهبود یافتن زخم با تاخیر زیاد
نتایج آزمایش
نتیجه آزمایش fbs یک سری اطلاعات را به ما میدهد که :
- آیا برنامه غذایی فرد باید تغییر کند؟
- آیا مصرف داروها تاثیرگذار بوده است؟
- آیا سطح قند خون بالا یا پایین است؟
- آیا این مشکل قابل کنترل است یا خیر؟
دلایل تجویز آزمایش fbs
در یک سری از شرایط ابتلا به دیابت افزایش پیدا میکند که شامل :
- سن بالای 45 سال
- اضافه وزن شدید
- کم تحرکی بالا
- افرادی که نسبت به انسولین مقاومت دارند.
- افرادی که سابقه سکته مغزی دارند.
- افراد دارای با سابقه خانوادگی