آزمایش های مربوط به کرونا چیست؟
در کشور ما و از سال 1399 شیوع کرونا گسترش پیدا کرد. پروتوکل های شدید بهداشتی باید رعایت میشد تا بتوان از همه گیری بیشتر این بیماری جلوگیری کرد. در ابتدا آزمایش خیلی دقیقی برای این ویروس وجود نداشت ولی رفته رفته و با گسترش علم از این بیماری آزمایش هایی برای تشخیص پدیدار شدند که هر چه به جلوتر می رفتیم پیشرفته تر می شد. پس از مدتی هنگامی که شما با علائمی نظیر سرفه، سر درد، سرگیجه و … که از علائم ناشی از کرونا است رو به رو می شوید، باید آزمایش های مربوط به کرونا را انجام دهید تا مشخص شود آیا به این بیماری مبتلا شده اید یا خیر.
دسترسی سریع
Toggleبرای تشخیص مبتلا شدن به کرونا چه آزمایش هایی نیاز دارید؟
هنگامی که مریضان به مرکز های درمانی مراجعه می کنند، پزشکان یک سری از آزمایش های مربوط به کرونا را برای بیماران تجویز می کنند تا با دادن این آزمایشات، شرایط بیمار برای دکتر تشریح شود. هنگام مراجعه با تشخیص پزشک آزمایش خون یا عکس برداری از ریه برای شما تجویز می شود. در آزمایش خون میتوان تا حدودی با مقایسه تعداد گلبولهای سفید، تعداد لنفوسیت و نوتروفیل با افراد سالم به ابتلا پی برد.
آزمایش های خون اولیه
آزمایش های اولیه خون شامل چند نوع تست است که شامل آزمایش های CBC (شمارش سلولهای خونی) CRP (پروتئین واکنش دهنده) و ESR (سرعت رسوب گذاری اریتروسیت) فاکتورهای خونی دیگری نیز مثل LDH (لاکتات دهیدروژناز) و CPK (کراتین فسفو کیناز) می باشد.
اگر نتایج این آزمایشات مثبت باشد، به این موضوع اشاره می کند که التهاب در بدن شما وجود دارد ولی دلیل بر مبتلا شدن قطعی شما به کرونا نمی شود.
اگر میخواهید تشخیص دقیق تری از نتایج آزمایش خود داشته باشید باید آزمایش PCR (پی سی آر) و آزمایش سرولوژی (آنتی بادی) و آزمایش اینترلوکین-6 را انجام دهید.
آزمایش PCR (پی سی آر)
سازمان بهداشت جهانی پس از مطالعات خود آزمایش pcr را دقیق ترین نوع آزمایش برای تشخیص بیماری کرونا اعلام کرد.سپس باید این نمونه از نظر وجود یا عدم وجود ویروس SARS-CoV-2 موردبررسی قرار گیرد. ابتدا استخراج ژنوم ویروس از نمونه با کمک کیتهای استخراج انجام و سپس با کمک روش PCR این ژنوم ویروسی تکثیرشده تا قابلشناسایی شود.
CT یک عدد در آزمایش pcr است که مشخص کننده میزان ویروس در بدن است. مقدار این عدد به نوع کیت و روش آن بستگی دارد و متغیر است. حال هرچه CT عدد کمتری را داشته باشد، میزان ویروس در بدن شما بیشتر است و شرایط وخیم تری را تجربه می کنید.
کسانی که دارای علائم بیماری هستند، این آزمایش را از راه های حلق و بینی انجام می دهند.برای اطلاع از پایان دوره ی بیماری و خروج از قرنطینه، با توجه به سویه امیکرون که بیش از 85درصد موارد ابتلا را تشکیل میدهد تست PCR پس از مدت زمان حداقل 10روز از شروع علایم انجام می شود.
- آزمایش آنتی بادی
آزمایش های سرولوژی مانند تست آنتی بادی بر اساس روش الایزا انجام می شود، دو آنتیبادی Anti SARS-CoV-2 IgM و Anti SARS-CoV-2 IgG را مشخص می کنند.
این دو آنتی بادی از راه خون مشخص می شوند.
آزمایش کرونا یک آزمایش خون است که به دنبال آنتی بادی در خون شما می گردد. می تواند به تشخیص صحیح HIV کمک کند، یا به نشان دادن مصونیت شما در برابر آن کمک کند.
در صورت داشتن علائم عفونت ویروس کرونا مانند تب، سرفه و تنگی نفس، پزشک شما این آزمایش را تجویز خواهد کرد.
آزمایش کرونا سطح آنتی بادی های فرد در برابر ویروس کرونا را اندازه گیری می کند. به آن تست ضد کرونا، تست آنتی بادی ضد کرونا، یا سنجش ایمونوفلورسانس مستقیم (DFA) نیز میگویند.
این نمونه گیری خون میتواند تشخیص دهد که آیا شما آنتیبادیهای زمینهای برای ویروس کرونا دارید، که ممکن است نشاندهنده خطر ابتلا به بیماری شدید تنفسی تحتانی به نام پنومونی باشد.
این آزمایش برای کسانی مناسب است که :
افرادی که میخواهند پلاسمای خون اهدا کنند |
---|
هنگامی که فرد مبتلا به ویروس شده باشد ولی علائمی نداشته باشد، این آزمایش مشخص کننده دارا بودن ویروس است. |
جهت سنجش پاسخ ایمنی بدن به عفونت می توان از ازمایش انتی بادی استفاده کرد. |
بهترین زمانی که شخص میتواند این آزمایش را انجام دهد، حداقل 2هفته پس از شروع علایم اولیه است.
- آزمایش ESR
هنگامی که اتهاب در افراد مبتلا به ویرس حاد شود، ESR در بدن آن ها افزایش پیدا می کند. البته که افزایش ESR به منزله مبتلا شدن به کووید نیست.
- آزمایش LDH
لاکتات دهیدروژناز از آنزیم های مهم موجود در بدن انسان است و در موارد ابتلا به بیماری یا کرونا این مقدار افزایش پیدا می کند.
- آزمایش CPK
کراتین فسفوکیناز از آنزیم های بسیار مهم در بدن می باشد و هنگامی که عضله های شما احساس ضعف کند و یا التهاب در بدن شما مشاهده شود، در خون افزایش می یابد. طبق گزارشات هنگامی که فرد دچار کرونا می شود، مقدار این آنزیم در بدن افزایش پیدا می کند میتواند یکی از نشانه های ابتلا باشد.
آزمایش CRP
یکی از آزمایشات خون است که میتواند وجود التهاب در بدن را تشخیص دهد. CRP در کبد ساخته می شود و مقدار آن توسط خون اندازه گیری می شود.
آزمایش CRP به افرادی که مبتلا به کرونا می شوند نشان دهنده میزان التهاب آن هاست. این مورد با دیگر پروتئین های بدن شما ترکیب می شود تا جواب کاملی به التهاب بدن شما بدهد.
آزمایش اینترلوکین 6
سنجش سطح IL-6 با آزمایش اینترلوکین-6 در بیماران مبتلا به کووید-19 میتواند به عنوان یکی از فاکتورهای مهم برای پیش بینی تغییر وضعیت بیماری از خفیف به شدید استفاده شود و ممکن است برای شناسایی زود هنگام بیمارانی که نیاز به بستری شدن در بیمارستان را دارند، به کار رود.
مقایسه تست های کرونا
تست آنتی بادی | تست PCR | |
---|---|---|
روش گرفتن نمونه | نمونه گیری خون یا زدن سوزن بر روی انگشت | بزاق دهان، مخاط بینی یا حلق |
زمان حاصل شدن نتیجه | 1 الی 3 روز | چندین روز یا حتی چند هفته |
برای اطمینان تست دیگری نیاز است؟ | در مواقعی برای اطمینان از نتیجه دوبار تست را انجام می دهند. | معمولا به دلیل دقت بالا، نیازی به تکرار نیست |
چه چیزی مشخص می شود؟ | اگر در گذشته به کرونا مبتلا شده باشید این تست به شما نشان می دهد | ویروس فعال در بدن را به طور کامل نشان می دهد |
آیا آزمایش های کرونا کاملا دقیق هستند؟
یکی از چالش هایی که در دنیای امروز وجود دارد این است که آزمایش های مربوط به کرونا چقدر دقیق هستند؟ آزمایش های pcr می توانند در برخی مواقع جواب منفی کاذب بدهند. این جواب در شرایطی است که ممکن است خطای دستگاه یا حتی خطای انسانی رخ داده باشد یا حتی دیر یا زود آزمایش دادن نیز در این جواب بی تاثیر نیست.
عواملی که ممکن است روی نتیجه تست تاثیرگذار باشد عبارت است از :
- ممکن است هنگامی که گوش پاک کن را درون بینی یا دهان قرار می دهند، ویروس را جمع آوری نکند.
- ممکن است حین جمع آوری نمونه، گوش پاک کن آلوده شود و نتواند جواب را به درستی نشان دهد.
- ممکن است نمونه قبل از اینکه مورد بررسی قرار داده شود، در دمای مناسب قرار نگیرد و نتواند جواب درست را به ما بدهد.
روش صحیح ماسک زدن هنگام ابتلا
از آنجا که بسیاری از افراد شاید کرونا بدون علائم داشته و خودشان خبر نداشته باشند، زدن ماسک برای تمامی افراد ضرورت دارد. یکی از عوامل انتشار این ویروس از طریق تنفس و همچنین ذرات عطسه و سرفه است. به همین دلیل ماسک یکی از عوامل بسیار تاثیر گذار برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا است. البته نباید از فاصله اجتماعی هم چشم پوشی کرد و باید حتما رعایت شود.
بهترین نوع ماسک برای جلوگیری از انتشار، ماسک های سه لایه است که مقاومت بالایی دارند. حتما و الزاما در فضاهای بسته ماسک بر صورت داشته باشید. ماسک باید جوری استفاده شود که کاملاً از بالای بینی تا زیر چانه پوشیده شود و نباید شل باشد و روی صورت لق بزند
فرق رپید تست با تست PCR
هر دو این تست ها وظیفه تشخیص بیماری کرونا را بر عهده دارند. در هر دو این تست ها نمونه گیری از گلو و مخاط موجود در آن انجام می شود. اما فرقی که بین این دو مورد وجود دارد این است که مدت زمانی که طول میکشد تا شما متوجه بشوید بیمار هستید یا خیر در رپید تست بسیار کمتر است. یکی دیگر از فرق هایی که این دو مورد با یکدیگر دارند این است که معیاری که از آن برای تشخیص کرونا استفاده میکنند متفاوت است. به طوری که در تست PCR از RNA ویروس را تشخیص می دهند، اما در رپید تست از پروتئین سطح ویروس این تشخیص را انجام می دهند.
دقت تست PCR به چه عواملی وابسته است؟
- امکان این موضوع وجود دارد که شما مبتلا به ویروس باشید ولی گوش پاک کن ویروس را از حلق و بینی شما جمع آوری نکند.
- ممکن است که وسیله نمونه گیری یا گوش پاک کن هنگام جمع آوری نمونه آلوده شود و به شما جواب اشتباه بدهد.
- نمونه باید در دمای مناسب نگه داری شود، به همین دلیل اگر دمای آن مناسب نباشد ممکن است جوابدهی به شما درست نباشد.
- ممکن است مواد شیمیایی مورد استفاده برای استخراج مواد ژنتیکی ویروس و کپی DNA ویروس درست کار نکند.
سوالات متداول
بله شما میتوانید تمام آزمایش هایی که در ارتباط با کرونا باشد در آزمایشگاه نگین انجام دهید.
از نظر بهداشتی با خیالی آسوده میتوانید در آزمایشگاه انجام دهید ولی این امکان فراهم شده است که نمونه گیری در منزل و محل کار هم انجام شود.
از نظر دقت آزمایش pcr دقیق تر است، البته بستگی به تعداد روز گذشته از ابتلا به بیماری دارد. تست آنتی بادی در بسیاری از مواقع جواب گو است.
تاکنون هیچ مدرک و سندی برای این موضوع یافت نشده است. شما میتوانید در دماهای بالا ویروس موجود در غذای خود را از بین ببرید.
تاکنون این قضیه ثابت شده است که بله امکان مبتلا شدن آن ها وجود دارد ولی بسیار کم و به صورت خفیف
سلام شما تمامی آزمایش های مربوط به کرونا رو در آزمایشگاه انجام میدید؟؟
سلام بله دوست عزیز تمامی آزمایش های مربوط به کرونا مثل pcr و آنتی بادی انجام میشه
سلام شما تست pcr و آنتی بادی هم انجام میدید؟
سلام بله تمامی تست های pcr و آنتی بادی با رعایت کامل پروتوکل ها انجام می شود.
سلام یه سوال داشتم واقعا تست pcr دقیق هستش؟
سلام دوست عزیز در اکثر موارد و بالای 90 درصد جوابدهی درستی دارد
سلام برای اطمینان هرچند وقت یه بار آزمایش های مربوط به کرونا رو بدیم؟
سلام دلیلی نداره تایم های خاصی آزمایش کرونا بدید فقط زمان هایی که فک میکنید علائمی دارید که ممکن مبتلا شده باشید این آزمایش ها رو بدید
سلام نتیجه نمونه pcr و آنتی بادی کی تحویل داده میشه؟
سلام نمونه آنتی بادی و pcr نهایت از 5 ساعت تا 24 ساعت تحویل داده میشه
سلام شما تست pcr برای پرواز های بین المللی هم انجام میدید؟
سلام بله با هماهنگی قبلی تست pcr انجام میشه
با سلام من تست pcr رو در آزمایشگاه نگین انجام دادم خداروشکر منفی شد ولی سرعت عمل در جواب دادن عالی بود ممنون ازتون
سلام خداروشکر دوست عزیز که ما رو انتخاب کردید
سلام میشه با تست آنتی بادی خون، تشخیص داد که کرونا داریم یا نه؟
سلام دوست عزیز یکی از راه ها تست آنتی بادی هست که میتونه به شما بگه که التهاب و عفونت دارید یا خیر ولی قطعی نیست این مورد. شما برای نتیجه قطعی باید تست pcr بدید
سلام یه سوال داشتم
از اولین علائم کرونا من 13 روز میگذره. تست pcr من منفی شده. مقدار igg من 6 و igm من 1 هستش. من هنوز ناقل هستم؟
سلام دوست عزیز ممنون از پیامتون.
خیر شما در حال حاضر مبتلا نیستید ولی از نتیجه تست شما این موضوع برمیاید که قبلا به کرونا مبتلا بوده اید و بدن شما در برابر ویروس آنتی بادی ساخته است.
سلام من تست آنتی بادی دادم نتیجش اینه :
igg=6.2
igm=1.0
ممنون میشم تفسیر کنید برام
سلام دوست عزیز وقت بخیر نتیج شما نشان دهنده این موضوع است که قبلا عفونت داشتید. اگر همچنان علائم کرونا دارید ولی خفیف است استراحت و مایعات مصرف کنید و اگر علائم شدید دارید حتما به پزشک مراجعه کنید.
سلام میخواستم تشکر کنم از آزمایشگاه نگین که با پرسنل قوی و خوش برخورد آزمایش ما رو در کمترین زمین و با پروتوکل های بهداشتی کامل انجام دادن❤❤
سلام و درود ممنون از پیام زیباتون امیدوارم بتونیم باز درخدمتتون باشیم