روش های نمونه گیری خون
این مورد جالب است که برای نمونه گیری خون و آزمایش شما یک راه واحد و روش جدا وجود ندارد و شما میتوانید با چندین راه مواجه شوید. این مسئله بسیار با اهمیت است که فرد مسئول خون گیری، با توجه به مواردی مانند شرایط فرد و بیمار و … از چه روشی استفاده می کند. اگر نمونه گیری خون به درستی انجام نشود، نتیجه آزمایش قطعا درست از آب در نخواهد آمد و همین جواب اشتباه باعث می شود که یک تشخیص اشتباه صورت بگیرد و خطرات جبران ناپذیری را خواهد داشت.
نمونه گیری خون و آزمایش خون یکی از بخش های مهم هر آزمایشگاهی است که باید با رعایت کامل بهداشت صورت گیرد وهنگامی که فردی برای انجام آزمایش مراجعه می نماید، اولین مرحله ای که برای انجام تست های وی مورد نیاز است، انجام خونگیری می باشد. روش نمونه گیری خون در آزمایشگاه معمولا در همه مراکز یکسان است
دسترسی سریع
Toggleدر هنگام خونگیری چه نکاتی باید رعایت شود
- فرد باید استرس خود را کنترل کند زیرا این استرس ممکن است که در جواب آزمایش تاثیر زیادی داشته باشد.
- اگر آزمایش نیاز به ناشتایی داشته باشد، باید مقدار زمان ناشتایی را رعایت کند.
- اگر به مواد ضدعفونی کننده مانند الکل حساسیت دارید، قبل از نمونه گیری اعلام کنید.
- اگر شما به هر نوع بیماری مبتلا هستید، حتما به فرد مسئول اطلاع دهید.
- بعد از انجام خون گیری، با پنبه چند ثانیه محل سرنگ را فشار دهید تا از کبودی جلوگیری کند.
- بعد از تمام شدن خون گیری، مشت خود را باز کنید تا خون بند بیاید.
- اگر نمونه گیری خون در منزل انجام می شود سعی کنید نکات بهداشتی را رعایت کنید.
- به توصیه هایی که همکاران آزمایشگاه حین خون گیری انجام میدهند به طور کامل گوش کنید.
- بعد از اینکه سرنگ از رگ شما خارج شد، مشت خود را سریعا باز کنید. زیرا مشت بسته باعث ادامه خون ریزی می شود.
کارشناسان خون گیری باید چه نکاتی را رعایت کنند
- قبل از هر کاری باید هویت شخص مراجعه کننده را با لیبل آزمایشگاهی که قرار است روی نمونه چسبانده شود تطابق داده شود و به این صورت از بروز خطا جلوگیری می شود.
- بر اساس آزمایش ها لوله ها مورد نظر آماده می شود تا بعد خونگیری دچار اشتباه و خطا نشود.
- محل خونگیری با گارو بسته می شود تا خون در رگ جمع شود.
- بعد لمس رگ محل مورد نظر با پنبه الکل یا پد های مخصوص الکلی ضدعفونی می شود.
- خونگیری انجام می شود و هر آزمایش به لوله مخصوص خود ریخته می شود.
- پنبه خشک روی محل نمونه گیری قرار داده شود
روش های خون گیری
چندین نوع روش برای این کار وجود دارد که به جند مورد آن اشاره می کنیم:
- وریدی : اغلب آزمایش ها از همین روش هستند.این نمونه گیری از قسمت چین داخلی آرنج از رگ وریدی با لمس حالت ارتجاعی رگ و با سوراخ کردن آن با نیدل صورت می گیرد.
- وریدی با سرنگ : در خونگیری با سرنگ بعد از بستن گارو و باز و بسته کردن بازو ، خون از شریان وارد ورید می شود ولی از ورید نمی تواند برگردد و خون در ورید حبس شده و دچار افزایش فشار می شود و با وارد کردن نیدل سرنگ و کشیدن پیستون خون با فشار وارد ستون سرنگ می شود.
- شریانی : خونگیری شریانی به علت این که شریان ها عمق زیادی دارند و به وسیله بافت های پیرامون محافظت می شوند و همچنین چنین نمونه گیری نیازمند اطلاعات دقیق تر از آناتومی رگ ها می باشد، بسیار سخت تر ازخونگیری وریدی می باشد
خطاهای آزمایشگاهی
- خطاهای قبل از انجام نمونه گیری
- خطاهای هنگام نمونه گیری
- خطاهای بعد از نمونه گیری
خطاهای آزمایشگاهی ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شوند. در زیر تعدادی از خطاهای آزمایشگاهی را برایتان ذکر میکنم:
1. خطاهای انسانی: ممکن است به دلیل ناقلیت در دستورالعملها، خطای خواندن و تفسیر دادهها، دخل و تصرف غیرمناسب در آزمایشگاه، فراموشی و… از جانب افراد درگیر در آزمایش، خطاهای انسانی رخ دهد.
2. خطاهای تجهیزات: برخی از خطاهای آزمایشگاهی به دلیل عدم دقت، نقص فنی و سیستماتیک تجهیزات مورد استفاده رخ میدهند. این خطاها ممکن است باعث نادرست بودن نتایج یا خراب شدن آزمایشگاه کنترل شود.
3. خطاهای نمونهبرداری: نمونهبرداری نادرست میتواند به خطاهای آزمایشی منجر شود. ممکن است نمونهای از جامعهی مورد مطالعه انتخاب نشده یا نمونه برداری به درستی انجام نشده باشد.
4. خطاهای تحلیلی: خطاهای تحلیلی به دلیل خطا در محاسبات ریاضی، خطاهای قابل مشاهده مانند خطاهای اندازهگیری و غیردقیق بودن ابزارهای اندازه گیری و همچنین خطاهای ناشی از روشهای تجزیه و تحلیل غلط ایجاد میشوند.
5. خطاهای محیطی: شرایط محیطی نامناسبی مانند دما، رطوبت، نور، آلودگی هوا و اشعههای مضر ممکن است به خطاهای آزمایشگاهی منجر شوند.
6. خطاهای ناشی از عوامل خارجی: ممکن است خطاهای ناشی از تداخل با دیگر فرآیندها، تحریف اطلاعات، عدم استانداردسازی، نقص وجود داشته باشد. همچنین، ممکن است خطاهای آزمایشگاهی به دلیل ترکیبی از عوامل مذکور یا عوامل دیگری ایجاد شود. در هر صورت، رفع و کاهش خطاهای آزمایشگاهی از اهمیت بالایی برخوردار است تا به دقت و صحت نتایج آزمایشات رسیدگی شود.
رعایت نکاتی برای آزمایش خون برای کم کردن و به حداقل رساندن خطاهای قبل از نمونه گیری بسیار موثر است. این نکات، مواردی هستند که هم نمونه گیر و هم نمونه دهنده باید رعایت کنند. در آزمایشگاه تشخیص طبی نگین، این موارد توسط همکاران ما به طور کامل به شما گفته خواهد شد.
علت کبودی دست در ناحیه خون گیری
بعد از اینکه شما نمونه خود را دادید، ممکن است در آن محل کبودی مشاهده شود که این امر میتواند عواملی داشته باشد مانند :
- در مواردی از خون گیری امکان پارگی رگ وجود دارد و خون در زیر پوست جمع می شود و باعث کبودی میگردد.
- پس از خون گیری ناحیه را فشار دهید تا از خون ریزی جلوگیری شود. در صورتی که این کار انجام نگردد امکان اینکه با کبودی مواجه شوید وجود دارد.
- افرادی رگ آن ها به راحتی پیدا نمی شود و اصطلاحا بد رگ هستند امکان اینکه زمان نمونه گیری آن ها طولانی شود وجود دارد به همین دلیل امکان ایجاد کبودی در این موارد هست.
راه حل برطرف کردن کبودی
- استفاده از کمپرس یخ در محل کبودی برای چند ساعت
- یک روز بعد از آزمایش خون کمپرس آب گرم بگذارید.
البته که به خودی خود این مورد بعد از چند روز بهبود می یابد ولی موارد بالا سرعت این امر را بالا میبرد.
درود وقت بخیرمن تابحال هیچوقت خون ندادم.سه سال پیش رفتم اهدای خون ولی چون گفتم حجامت انجام دادم اسمم رفت توی لیست سیاه و هیجاه ازم خون نمیگیرن.میتونم توی خونه انجامش بدم البته کسیکه دوره دیده باشه برام انجام بده.چون چهل و جهارسالمه هیجوقن بجز آزمایش معمولی خون ندادم خونم غلیزه و دست و مام بعضی مواقع خواب میره دکتر گفت باید خون بدی
ممنون میشم راهنمایی کنید
سپاس از اطلاعات بسیار مفیدتون
سلام دوست عزیز بله تحت شرایط میشه اینکارو انجام داد البته برای شما فصد خون مناسب تر هستش ولی حتما با یک دکتر مشورت بگیرید و با ما در تماس باشید برای انجام کارتون
عالی بود
سلامت باشید ممنون